Ознака: население

Издвојуваме

Српска пропаганда во Македонија

Поделба на населнието на србомани и бугараши, се свртеле татко против син, брат против брат. Српската пропаганда е разгранет систем за ширење на српското национално чувство, култура, јазик, идеја и […]

Вести

Ако се реализира планот на Заев за мигранти, во македонските градови ќе се смени составот на населението

Доколку се реализирала националната стратегија и Акцискиот план за интеграција на странци и бегалци на Владата на Зоран Заев, мигрантите би претставувале реална закана за Битола, Радовиш, Охрид, скопската населба […]

Вести

Ромите сакаат да има попис на населението во Македонија

Предлог законот за употреба на албанскиот јазик дава привилегии и унапредување само на една етничка заедница. Затоа цениме дека овој закон излегува од рамката на граѓански и демократски концепт што […]

Издвојуваме

Документација во турските архиви: „Македонија не е грчка“

– Архивите на Турција како наследничката на Отоманската Империја располагаат со преголема документација за историската вистина и за Македонија и за Грција. Кај нас тие датотеки речиси воопшто и не […]

Издвојуваме

Соопштение за помош на настраданото население од поплавите во Скопје и Тетово

Поројните врнежи од дожд предизвикаа поплави на населени места и плодни површини во Скопје и Тетово. Поплавите на жал предизвикаа човечки загуби, како и големи материјални штети кои непосредно го […]