Ознака: настанување

Живот

Малкумина ја знаат тажната вистина: Како настанала песната „Ѓурѓовден“ која сите ја пееме?

Песната Ѓурѓовден била создадена во возот на смртта кој патувал од Сараево до Јасеновац. Затворениците во вагони без храна и вода почнале да паѓаат во криза од страв и несигурност. […]