Ознака: наука

Вести

Влахов: идните ветеринарни доктори, земјоделски и шумарски инженери ќе треба да изнајдат решенија за проблемите со климатските промени

Прва студентска конференција за глобални климатски промени беше организирана од студентските собранија на Факултетот за земјоделски науки и храна, Факултетот за ветеринарна медицина и Факултетот  за шумарски науки, пејзажна архитектура […]

Живот

ЗОШТО УБАВИТЕ ЖЕНИ СЕ САМИ?

Истражувањата покажуваат дека во светот постојат се повеќе осамени жени, кои поседуваат убавина, стил, кариера, но поради некоја причина не успеваат да го привлечат вниманието на посилниот пол, туку само […]

Технологија

Најбрзиот суперкомпјутер идентификувал хемикалии кои можат да го запрат коронавирусот (ВИДЕО)

Новиот коронавирус им постави предизвик на научниците ширум светот, а брзината со која што се шири диктира на тоа дека и тие треба да убрзаат во процесот на создавање вакцина […]

Вести

Ахиловата пета од СИТЕ вируси? Научниците го открија „светиот грал“ што може да доведе до универзална вакцина

Истражувачите од општата болница во Масачусетс (МГХ) во САД ја открија „Ахиловата пета“ на повеќето вируси што го мачат човештвото и наскоро би можеле да развијат универзална вакцина. Истражување, развој […]

Вести

ИТНО: Во Бразил е откриен нов, непознат вирус

Според информациите што се објавени во Бразил е откриен нов, непознат вирус, со структура на ДНК со која досега научниците не се сретнале. Вирусот е именуван Yaravirus brasiliensis, според бразилско божество. […]

Живот

Науката потврди: Возрасни стануваме дури во 30-тите

Луѓето не стануваат целосно возрасни сѐ до четвртата деценија од животот, велат научници кои ги истражуваат мозокот и нервниот систем. Иако во најголем број држави за возрасни се сметаат сите […]

Избор на уредникот

МАКЕДОНИЈА КАКО КАФЕАНА – ЦУЦУЛОВСКИ

МАКЕДОНИЈА КАКО КАФЕАНА. Зоран Заев (во непознато својство) ги повика бизнисмените да ги почестеле работниците со по некоја плата плус. Колку што ми е познато, честењето е појава поврзана со […]

Живот

Откриен е нов човечки орган

Научниците класифицираа нов човечки орган, кој е дел од дигестивниот тракт. И покрај тоа што структурата мезентериумот е добро позната, за неговата функција експертите не знаат многу.  За новиот орган […]