Ознака: папа

Вести

Кардиналите ги започнуваат подготовките на конклавите

Кардиналскиот совет на Католичката црква во понеделникот во Ватикан почнува со секојдневните состаноци пред конклавите на кои треба да се утврдат барањата и предизвиците пред кои се наоѓа црквата, како […]

Вести

Британскиот кардинал го призна „недолично сексуално однесување“

Британскиот кардинал Кит О'Брин кој во понеделникот се повлече од позицијата на надбискуп, призна во неделата своето недолично „сексуално однсеување” и побара прошка од оние коишто ги „повредил”. „Овие денови, […]

Вести

Бенедикт XVI: Бог нема да дозволи Црквата да потоне и покрај разбрануваните води

Папата Бендедикт Шеснаесетти во својата последна порака до верниците во светот истакна дека „Господ нам да дозволи неговиот кораб да потоне” и покрај „разбрануваните води”, додавајќи дека и по отстапувањето […]

Вести

Папата Бенедикт Шеснаесетти последен пат ќе ја одржи општата аудиенција

Папата Бенедикт Шеснаесетти кој неочекувано донесе одлука да го напушти Апостолскиот престол, во среда ќе ја одржи својата последна сеопшта аудиенција на којашто на Плоштадот на свети Петар ќе присуствуваат, […]

Вести

Единствениот британски кардинал поднесе оставка поради обвинувањата за недолично однесување

 Највисокиот великодостојник на Римокатоличката црква во Велика Британија, кардиналот Кит O'Бирн се повлекува од должноста архиепископ на бискупијата Свети Ендрјус и Единбург, и нема да учествува во конклавата за избор […]

Вести

Конклавите за избор на новиот Папа ќе започнат на 15-ти март

Конклавите (советот на кардиналите кој се состанува за избор на папа) на коишто кардиналите ќе одлучуваа за наследникот на папата Бенедик Шеснаесетти, треба да започнат „најдоцна до 15-ти март“, објави […]

Вести

Џована Кири новинарката која правата ја објави веста за одлуката на Папата

Новинарката на италијанската новинска агенција Џована Кири, долгогодишна известувачка од Ватикан, во понеделникот стана славна во новинарските кругови, но и пошироко, бидејќи благодарејќи на познавањето на латинскиот јазик и својата […]

Вести

Што кажа папата Бенедикт XVI во прошталниот говор?

После најавата дека ќе се повлече папата Бенедикт XVI стана првиот поглавар на Католичката црква кој го сторил тоа во последните 600-тина години. 85- годишиот Папа Бенедикт станал свештеник во […]