Ознака: пленарна седница

Македонија

За уставните амандмани ќе се гласа на Пленарна седница на 1 декември

Со девет гласа “за“, пет “против“ и ниту еден “воздржан“ вчера Собраниската Комисија за уставни прашања го поддржа четвртиот амандман на Уставот што произлезе од потребата за имплементација на Договорот […]

Вести Македонија

Пленарна седница утре во 11 часот

Уставните измени утре ќе се најдат пред пратениците на пленарна седнница. Дали власта ќе го обезбеди потребното двотретинско мнозинство за да го реализира предвиденото од Договорот со Грција останува да […]

Вести Македонија

Предлогот за Уставни измени во понеделник на пленарна седница

Со спротивставени мислења меѓу пратениците од власта и од опозицијата ја завршија работната недела. По дводневна расправа на собраниската Комисија за уставни прашања, поддршка за пристапување кон измените на Уставот […]

Вести Македонија

Немаме двотретинско мнозинство

– Никој не го чепка името Македонија. Дајте да појасниме дали имаме територијални претензии, што ќе правиме, Солун ќе го освојуваме? Знам дека никој нема територијални аспирации, рече премиерот Зоран […]

Вести Македонија

Четири суштински промени на Уставот-Владата ја започна постапката

Додавање на придавката Севрена во името на Република Македонија Измени во Переамбулата на Уставот, односно при наведување на државно-правните традиции ќе се внесе повикување на првото заседание на АСНОМ со […]