Ознака: поучна приказна

Живот

Поучна приказна за деца и родители: Како живеат сиромашните луѓе во село?

Еден ден, многу богата, добро ситуирана мајка ја однела својата ќерка на село со единствена цел, да ѝ покаже како живеат сиромашните луѓе. Тие поминале неколку ноќи и денови на […]

Живот

Поучна приказна во која ќе се пронајде секој вреден работник: Како мравката добила отказ?

Еднаш одамна, си била една среќна и вредна Мравка, која секој ден прва пристигнувала на работа. Била вредна. Весела. Била среќна додека работела. Пеела весели песни, а резултатите од нејзината […]

Магазин

Кратка поучна приказна: Ќе ве потсети што е потребно за мирен сон и живот исполнет со среќа

Во градината си играа едно девојче, кое со себе имаше неколку бонбони, и едно момче, кое во рацете држеше неколку џамлии. Тогаш, момчето рече: „Ќе ти ги дадам сите џамлии, […]