Ознака: Прва светска војна

Македонија

На покана од претседателот Макрон претседателот Иванов оди на прослава во Париз

На покана од францускиот претседател Емануел Макрон, нашиот претседател Ѓорге Иванов, во недела во Париз ќе учествува на светската прослава посветена на одбележувањето на 100-годишнината од завршувањето на Првата светска […]

Вести

Клучен документ за автономијата на Македонија од неодамна во Државниот Архив на РМ

Македонија се збогати со суштински доказ за својата автономија. Имено, директорот на Државниот Архив на РМ, д-р Филип Петровски, објави документ во кој се открива не само играта на големите […]

Историја

Македонското прашање и Првата светска војна – симпозиум во МАНУ

Македонското прашање и Првата светска војна (меѓународен симпозиум, 9-10 демекври 2015 Скопје) Михаел Вајтман во својата балканска хроника од 1997 година напиша: „Првата светска војна не започна во Југоисточна Европа […]