Ознака: преображение

Вести

Македонците во селото Ербеле, го одбележаа празникот Преображение

Македонците  во селото Ербеле, област Поле или Долни Дебар (Пешкопеја), кое се наоѓа во близина на албанско македнската граница кај Дебар, во црквата „Св. Преображение,го одблежаа денешниот голем христијански празник […]

Занимливости

Денес се празнува Препображение Христово, никако немојте да преспивате денес,еве зошто

Преображение Господово е еден од оние осум големи Христови празници кој секоја година се слави на 19 август, кога, според народното предание, во зора почнуваат да се преобразуваат и гора […]

Вести

Богородични пости: Еве што не смее да се јаде!

Богородичните пости секоја година почнуваат на 14 август (Св. 7 мч-ци Макавеи) и траат до 28 август (Успение на пресвета Богородица). По својата временска должина тоа е најкраткиот од четирите […]