Ознака: психолози

Живот

Старата љубов не се заборава: Психолозите советуваат како да го вратите бившиот

Ако после неколки раскинувања не успеавте да го преболите бившиот, можеби би требало да поработите на овие работи. Ако мислите дека е вреден за борба и дека животот е многу […]

Живот

Никогаш не правете го за децата тоа што тие можат сами да го направат!

Д-р Џордан Б. Питерсон е клинички психолог и професор при Универзитетот во Торонто. Тој има интересен поглед кон воспитувањето деца што без сомнение ќе ве замисли. Како татко, но и […]

Живот

Психолозите со важно предупредување за родителите кои имаат деца тинејџери

За да ја канализирате нервозата на тинејџерите, мора да престанете да ги навредувате и омаловажувате. Психологот Питер Џејкоб вели дека секоја навреда во нив пробудува нова агресија, а тоа е […]

Живот

Психолозите сметаат дека зависноста од шопинг треба да се прогласи за ментална болест

Редовните шопинг излети, кои резултираат со непотребни трошоци, предизвикани се од недостаток на контрола, предупредуваат експертите. Токму поради тоа сметаат дека зависноста од шопинг, позната како ониоманија или компулсивно пореметување […]

Живот

Психолозите советуваат: Пофалете ги децата за вложениот труд, не за интелигенцијата

Новото истражување покажало дека децата кои често добиваат пофалби за нивната интелигенција, почесто мамат на тестови.Истражувањето се ослонува на студијата на Карол Двек, кој 40 години го проучувал детското однесување […]

Вести

Училишта дополнително ќе бидат засилени со вработување на уште 200 нови психолози, педагози и дефектолози

Веќе шеста година по ред во сите училишта во Р. Македонија се спроведуваат  индивидуални и групни советувања на родителите и учениците од страна на психолошо-педагошки служби во училиштата.Заменик министерот за […]