Ознака: Света Петка

Живот

Денес е голем празник: За многу години Света Петка, светица која штити од разни несреќи и многу болести

На 27 октомври се празнува света Петка. Православните верници ја слават Света Петка или Црна Света Петка, зошто веруваат дека оваа светица ги штити од разни несреќи, но и од […]

Живот

Во недела е тежок празник Света Петка: Појдете во црква, но овие работи немојте да ги направите

Во недела се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка. Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што […]

Живот

Ни доаѓа Света Петка- штити од разни несреќи, но и од многу болести

На 27 октомври се празнува света Петка. Православните верници ја слават Света Петка или Црна Света Петка, зошто веруваат дека оваа светица ги штити од разни несреќи, но и од […]

Живот

Утре е тежок празник Света Петка: Појдете во црква, но овие работи немојте да ги направите

Утре се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка. Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што се […]

Вести

Во сабота е тежок празник Света Петка: Појдете во црква

Во сабота се празнува Преподобна Параскева-Петковден. Во народот позната како света Петка. Родена е кон крајот на деветиот или пак на почетокот на десетиот век во градот Епифат кој што […]

Занимливости

Во четврток ќе се прославува Св.Петка: Еве како да се подготвите за празникот

Иако ја викаат Црна света Петка, луѓето веруваат дека оваа светица ги штити од разни несреќи, но и од многу болести. Поради тоа, народот ја нарекува уште и мајка Параскева.Православните […]

Вести

„И благодарам на Света Петка што жена ми е жива“: Потресни сведоштва на луѓето кои едвај се спасија во поплавата

Мислев готова сум. Да не беше морската пена, сигурно ќе се удавев – штица ми ја скрши ногата, водата ми дојде до гуша, но наидов на жица од ограда на […]