Ознака: свети Јован Крстител

Живот

Денеска е Зачнување на Свети Јован Крстител

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 23 септември. Денеска е Зачнување на Свети Јован Крстител. Иако сите христијански празници се со повеќеслојно значење, овој е еден од посебните во […]

Живот

Денеска е Иванден и се празнува раѓањето на Свети Јован Крстител 

Меѓу поголемите летни празници што македонскиот народ ги празнува со многу обичаи и верувања спаѓа и празникот во народот познат под името Иванден, всушност, празник посветен на раѓањето на свети […]

Вести

Утре е најстрог пост: Еве што никако не смее да се јаде!

Утре се одбележува празник посветен на погубувањето на св. Јован Крстител што секоја година се празнува на 11 септември во народниот говор се среќава под различни имиња: Св. Јован Сечиглав, […]