Ознака: Св. маченички

Живот

Денеска е Св. маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија

Православние верници денеска ги празнуваат светите маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија. Светици кои се многу почитувани кај нашиот народ. На овој ден се празнува споменот на […]

Живот

Денеска е Св. маченички Минодора, Митродора и Нимфодора

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 септември и се празнуваат Светите маченички Минодора, Митродора и Нимфодора. Трите се родени сестри од некое место во Витинија Азиска. Воспитани во […]