Ознака: Спасовден

Вести

Денес е Спасовден – Четириесет дена по Велигден

Четириесет дена по Велигден (во четврток) Именден празнуваат: Спасе, Спасија, Спаска… Празникот на Христовото вознесение – Спасовден спаѓа во големите христијански празници, се празнува 40 дена по Велигден и секогаш […]

Вести

Утре е голем празник 40 дена по Велигден- жени внимавајте на вашите мажи и деца

Православните верници утре на 17 мај го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток. За овој празник […]

Вести

Следната недела е голем празник- жени внимавајте на вашите мажи

Православните верници на 17 мај годинава го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток. За овој празник […]

Вести

Денес е Спасовден

Денеска е Спасовден – Вознесение Христово.Спасовден, или празникот на Христовото вознесување на небото е четириесеттиот ден од Воскресението. Господ во текот на 40 дена по своето воскресение им се јавуваше на […]

Живот

Обичаи и верувања за Спасовден: Еве што не смеат да прават мажите, а што жените во четврток

Македонската православна црква и нејзините верници во четврток го одбележуваат Спасовден. Спасовден е еден од десетте празници посветени на Господ Исус Христос кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена […]