Ознака: студенти

Издвојуваме

Македонска студентска организација „Гоце Делчев“ и Македонското студентско друштво “Вардар”

Македонската студентска организација “Гоце Делчев” е културно-просветна организација која е основана во летото 1919 година од студенти кои студираат во Софискиот универзитет “Свети Климент Охридски” со задача да се бори за ослободувањето на Македонија […]

Избор на уредникот Историја

Информација доставена од ДБК до Томислав Чокревски, по повод протестите на студентите во 1997

УДБК Скопје располага со сознанија… Дојде до ерупција на незадоволство помеѓу студентите… за да подоцна стане општонародно востание… Ние студентите не сме против правата на студентите од малцинствата…Но, со сите […]

Вести

Од понеделник се закажани писмени испити на факултетите: Во услови на корона ќе се наполнат амфитеатрите

Од понеделник веќе се закажани писмени испити на повеќе факултети, на кои се пријавени и по 150 студенти. Бидејќи становите им се откажани, а студентите не можат да престојуваат во […]

Избор на уредникот

Конечно се разбудија студентите. Прв политички манифест после долги години…

Конечно студентите како да се разбудија. Објавија и манифест. Подолу прво барањата, а веднаш потоа и интегрално МАНИФЕСТОТ кој препорачуваме да се прочита. -Идниот Претседател ќе се заколни во Република […]

Живот

Хуманитарна изведба на претставата „Ревизор“ на ФДУ

Студентите по актерска игра од четврта година на Факултетот за драмски уметности вечер ќе ја изведат  претставата „Ревизор“. Влезот на претставата е со донации во висина од можностите и желбата […]

Издвојуваме

СТУДЕНТИ МУ „УПАДНАА“ НА ПРЕДАВАЊЕТО НА БУЈАР ОСМАНИ: „О Бујар, дали си ти Албанец?“ го прашаа студентите, разочарани поради најавениот попис без графа за етникум!

„О Бујар, дали си Албанец?“ – со вакви прашања младите од БЕСА и студентите денес се појавија на дебатата со Бујар Османи на која се дискутираше за промена на името […]

Вести

Професорка на Медицинскиот факултет со кампања и притисок врз студентите да гласаат на референдумот

Кампања и притисок на клиниките и меѓу студентите на Медицинскиот факултет во Скопје. Професорите наместо да се грижат за образованието на студентите, или здравствената политика, како и за пациентите тие […]