Ознака: судски совет

Македонија

Адеми побара примена на албанскиот јазик и преведувач во Судски совет

На почетокот на денешната седница членот на Судскиот совет на РМ, Селим Адеми побара од претседателот на СС, Зоран Караџовски да се почитува Законот за употреба на јазиците. – Имајќи […]

Македонија

Свечени изјави на новите членови на Судскиот совет

Петте новоизбрани членови на Судскиот совет на Република Македонија се Киро Здравев, Гордана Спиревска, Зоран Теофиловски, Лорета Горгиева и Мирсад Суроји. Тие денес дадоа свеченa изјавa пред претседателот на Собранието, […]

Вести

Избрани се заменици на народниот правобранител и еден член на Судскиот совет

Собранието на Република Македонија го избра Владе Богдановски за член на Судскиот совет, а Сузана Салиу и Јован Андоновски за заменици на народниот правобранител.Во попладневниот дел од седницата, пратениците ги […]

Вести

Ушковски: Информациите за подобни судии дури и да се шпекулација се опасни за судството и се притисок за судиите

Македонија изминативе 10 години неколку пати ги менуваше законските прописи што се однесуваат на изборот и унапредувањето на судиите, со што целосно го професионализира овој процес. Имено, за да се […]