Ознака: Тодор Александров

Историја

Тодор Александров отпрвин бил сметан за македонски, а не за бугарски, национален деец!

За дејноста на Тодор Александров досега многупати е пишувано. Нема сомнение дека тоj се залагал за обединета и самостојна Македонија, иако во однос на Македонската национална посебност давал контроверзни изјави […]

Коментари

По убиството на Тодор Александров во 1924 Ројтерс известува…

На сајтот на Националната библиотека на Австралија може да се најде следниов текст објавен на 16 септември 1924, во весникот Њуз од Аделаида . “Тодор Александров беше водач на Комитите, […]

Вести

MРО создаденa од масони во Солун?!

Легендарниот Даме Груев, основачот на Македонската револуционерна организација, бил масон! Оваа сензационална информација, досега непозната за македонската јавност, всушност, е документ од архивата на Бугарската масонска ложа. Според истиот извор, […]

Локална самоуправа

Фондацијата Македонско наследство „Тодор Александров“ Ресен на ООУ „Ѓорче Петров“- Скопје, му донираше 250 пакети со училиштен прибор.

Училишниот прибор ќе биде поделен на учениците од социјално ранливите категории. Исто така сакаме да истакнеме дека Фондацијата преку извршниот директор Доц.Др. Никола Митровиќ Бабе и училиштето преку директорот Зоран […]

Издвојуваме

Лондонскиот в. „Тајмс“, од 16 септември 1924 година

Извештај од коресподентот на лондонскиот в. „Тајмс“, од 16 септември 1924 година, во врска со нашироко распространетите новини, дека ВМРО водела разговори со болшевиците„Во месец август имав случај да се […]

Издвојуваме

Платформна декларација за обединувањето на македонското револуционерно движење

Платформна декларација за обединувањето на македонското револуционерно движење  Виена, 29 април 1924 г. 1. ВМРО, во својство на вистинска револуционерна сила, се бори за ослободувањето и обединувањето на раскинатите делови […]

Издвојуваме

Македонија во странскиот печат: Во логорот на македонските герилци

Од  сите  балкански  земји  Македонија  ја  снајде  најтажната  судбина.  Кога конечно  по безбројните востанија и огромниот број крвави жртви се ослободи од турското владеење, од Балканската војна па до крајот […]

Избор на уредникот

МПЗ Тодор Александров реагира на обезличувањето на ликот на Тодор Александров од страна на Милчин

Македонското патриотското здружение Тодор Александров и неговите членови реагираат во врска со текстот објавен во порталот „Плус инфо“ од господинот Владимир Милчин насловен како “Против заборвот-Тестамен на Алексндров”.Имено ние членовите […]

Колумни

Дваесетте илјади комити на Заев и Димитриев

Има една интересна ситуација со бришењето на наводно спорните 40-ина илјади гласачи од Избирачкиот список.Има една интересна ситуација со бришењето на наводно спорните 40-ина илјади гласачи од Избирачкиот список. Сето […]

Издвојуваме

Интервју на лондонскиот „The Times“ со Тодор Александров

Рајко Даскалов, кој со Стамболиски водеше жестока кампања против Македонската Револуционерна Организација, беше убиен минатото лето во Прага, каде што претходно бил Бугарски Министер. Неговиот убиец, Николов, после беше осуден, […]

Вести

Ѕвездата на Кутлеш блесна над гробот на Тодор Александров, Бугарите гневни

„Постапката е еднаква на веење туѓо знаме пред претседателството“, коментираат разгневените Бугари.Знамето со Ѕвездата на Кутлеш, кое што беше национално знаме на Македонија од 1992 до 1995 година, беше закачено […]

Вести Историја

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров Директорот на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски на својот Фејсбук профил објави документи за убиството на Тодор Александров […]