Ознака: училишта

Балкан

Заштитните маски нема да бидат задолжителни во градинките и училиштата во Словенија

Во Словенија веќе нема да биде задолжително носењето на заштитни маски во училиштата и градинките. Учениците од основните и средните училишта, во рамките на нивните часови, како и наставниците кои […]

Вести

691 основно и средно училиште добија дозвола за организација на настава со физичко присуство

691 основни и средни училишта за два дена ќе ги отворат вратите за учениците. Владата даде зелено светло 554 училишта да почнат со физичко присуство. Но потоа на листата додаде […]

Вести

Сите училишта немаат компјутер и интернет – МОН со насоки какви компјутери да се користат за онлајн настава

Министерството за образование и наука веќе ги информира директорите на основните и средните училишта за тоа какви компјутери, со каква минимална конфигурација се потребни за работа на Националната платформа за […]

Вести

Часови од училиштата ќе се емитуваат на посебни канали на Националниот сервис?

Децата кои немаат компјутери или други уреди за следење на онлајн наставата, а нема да одат на училиште ќе добиваат печатени материјали од училиштата, а Министерството за образование и наука […]

Вести

Градинките се подготвуваат за прием на деца од 9 септември, училиштата ќе ги отворат вратите од 1 октомври

Директорите и вработените од денеска интензивно се подготовуваат за безбедно згрижување на децата од предучилишна возраст и заштита на вработените. Се набавуваат хигиенски средства, нови постелнини се реновираат просториите. За […]

Вести

Во Вухан се отворија училиштата и градинките , нема нови заразени

Учениците денеска се вратија во училиштата во Вухан, градот каде што за прв пат избувна епидемијата на коронавирус. Вухан сега, за прв пат по седум месеци, ги отвори сите училишта […]

Вести

Може ли да се почитуваат мерките за заштита од Ковид-19 во училиштата со над 1.500 ученици, или со 3 смени?

Некои директори се на став дека властите би можеле да размислат за воведување на германскиот модел, според кој половина од децата во едно одделение одат на училиште, додека другата половина […]