Ознака: христијани

Вести

СЛЕДУВА МЕСНА ИЛИ СИРНА НЕДЕЛА: Еве што треба да правите од денеска до недела кога ни доаѓа големиот христијански празник!

Кога станува збор за празникот Прочка не смее да се изостават деновите што му претходат на овој празник. Една недела пред Прочка (поточно во саботата) е Задушница. Во недела, православните […]

Живот

Прости ми, простено ти е: Доаѓа големиот празник Прочка!

Следната недела на 10 март ни доаѓа големиот празник Прочка. На Прочка, според традицијата, помладиот бара прошка од постариот. Синот приоѓа кај таткото, братот кај брата си, ќерка кај мајка […]

Избор на уредникот

Како јадењето месо и пиењето алкохол станале христијански обичај?

Во ранохристијанските заедници во Палестина, Византија, Грција, Картагина и Александрија, пиењето алхохол и јадењето месо не биле дозволени. Тогашните христијани го црпеле своето знаење од Христовото учење и многубројните списи […]

Вести

Напад врз христијаните од областа Ал Мина во Египет

Двајца жители и пожарникар биле ранети во завчерашниот напад врз домовите на христијанското население во египетската област Ал Мина. Нападот врз коптската заедница во селото Демшау Хашем го извршиле нивните […]

Вести

Анализа на Велиновска и Евтов: Први на удар ќе бидат системот на Сорос кај христијаните и на Ѓулен кај муслиманите

Повеќе од 20 години Џорџ Сорос во христијанскиот свет и Фетулах Ѓулен во муслиманскиот беа машина која правеа конфликти, правеа мрежи кои беа предвесници на сите процеси на граѓанска непослушност, […]