Ознака: христијански празник

Вести

Утре е голем празник: Св. Архангел Михаил ќе ги исполни вашите молитви и желби

Православните христијани, утре на 21 ноември го празнуваат Св. Архангел Михаил, еден од најголемите христијански празници и една од најчестите куќни слави. Архангел Михаил е водачот на небесните војски кој […]

Македонија

МПЦ: Денеска се одбележува празникот посветен на Света преподобна Параскева (Св. Петка)

Православните христијани денеска го одбележуваат празникот посветен на Света преподобна Параскева (Св. Петка). Светата православна црква празнува три личности со исто име Параскева-Петка поради што во народот често се мешаат […]

Вести

Православните христијани го слават воздвижението на чесниот крст – Крстовден

Денешниов празник е органски поврзан со вчерашниот празник, празникот на осветувањето на црквата на Христовото воскресение во Ерусалим. Црквата празнува два празника поврзани со чесниот крст, зимскиот Крстовден или Водокрст […]

Вести

Православните христијани го слават Бадник

Православните христијански верници во Македонија денеска го слават Бадник, ден пред големиот празник Рождество Христово – Божик. Бадник традиционално ќе биде одбележан со собир пред Соборниот храм „Свети Климент Охридски“ […]

Вести

Денеска е Слегување на Св.Дух – Духовден (втор ден)

Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз апостолите и формирањето на Црквата. На овој ден се исполнило Христовото ветување за доаѓањето на Светиот Дух (Духот на […]

Вести

Успение на Пресвета Богородица: Еден од најголемите христијански празници

Православната Црква на 28 август го празнува земниот крај на Пресвета Богородица и Нејзината смрт ја нарекува „Успение“ – раскошен термин кој во себе ги соединува сонот, блаженството, мирот, спокојството […]