Ознака: Ѓурѓовден

Вести

Ѓурѓовден – Празник на обновувањето на природата и на животот

Денеска е Св. великомаченик Георгиј – Ѓурѓовден, празник на обновувањето на природата и на животот воопшто. Свети Георгиј беше родум од Кападокија. Со Христос се запозна во својот дом. Кога […]

Вести

Обичаи за Ѓурѓовден: Се плете венец од растенија, девојките тргнуваат во лов на мажи

Ѓурѓовден, празник во чест на Свети великомаченик Георгиј Победоносец, празникот на обновувањето на природата и на животот воопшто се празнува денеска. Празникот на светиот великомаченик Георгиј познат како Ѓурѓовден се […]

Сцена

Цеца беше на Ѓурѓовден кај сватовите – на слава се појави вака облечена

Семејството Ражнатовиќ отиде на слава кај родителите на идната снаа Богдана Родиќ. Идниот младоженец Вељко на славата кај дедтото дошол со мајка му Светлана Цеца Ражнатовиќ, сестрата Анастасија како и […]

Живот

Малкумина ја знаат тажната вистина: Како настанала песната „Ѓурѓовден“ која сите ја пееме?

Песната Ѓурѓовден била создадена во возот на смртта кој патувал од Сараево до Јасеновац. Затворениците во вагони без храна и вода почнале да паѓаат во криза од страв и несигурност. […]

Живот

Денеска е Ѓурѓовден – еве што не треба да правите

Православните верници денеска го прославаат Ѓурѓовден, празникот кој е врзан со најголем број обичаи што постојат во народното верување. Овој светец се смета за граница меѓу зимата и летото, празник […]

Живот

Утре е Ѓурѓовден- празник врзан за здравје и женачка: Еве што треба да направите

Православните верници утре го прославаат Ѓурѓовден- празникот врзан со најголем број обичаи што постојат во народното верување. Овој светец се смета за граница меѓу зимата и летото, празник врзан за […]

Вести

Вечно име Ѓорѓија, Ѓуро, Ѓурѓа, Ѓоре, Ганка, Ганчо, Гинка, Ѓурѓица

Празник на обновувањето на природата и на животот воопшто. Именден празнуваат: Ѓорѓија, Ѓуро, Ѓурѓа, Ѓоре, Ганка, Ганчо, Гинка, Ѓурѓица и др. Свети Георгиј беше родум од Кападокија. Со Христос се […]