Вулканот Кључевски исфрли столб пепел со височина од 6 километри

Loading...

Активноста на вулканот Кључевски на рускиот полуостров Камчатка се зголемува, соопштија руските сеизмолошки станици.Во регионот на вулканот има снежни врнежи и облаци, така што експертите не можат да кажат дали лавата почна да се излева од кратерот.
Се очекува кон 8 и 9 јануари облаците над вулканот да се расчистат и експертите ќе можат да видат во која фаза е неговата активност.
Вулканот Кључевски е највисокиот активен вулкан во Евроазија. Тој се наоѓа на 4.750 метри надморска височина и се смета за еден од најактивните на планетата.Во регионот на вулканот има снежни врнежи и облаци, така што експертите не можат да кажат дали лавата почна да се излева од кратерот.
Се оч

loading...
Loading...