Историја

Издвојуваме Историја

Цитати од големиот револуционер Јане Сандански – Пиринскиот Цар (втор дел)

Вчера го објавивме првиот дел со познати цитати на нашиот голем револуционер Јане Сандански. Денеска следува вториот дел. Доколку сакате да го прочитате и првиот следете ги таговите под текстот […]

Издвојуваме Историја

Алберт Сониксен Aмериканец кој стана Комита

Роден е на 5 мај 1878 год. во Сан Франциско, Калифорнија, САД. На 21 година (1899) тој е учесник во американската експедиција за освојување на Филипините. Како бунтовник-хуманист, тој преминува […]

Избор на уредникот Историја

Информација доставена од ДБК до Томислав Чокревски, по повод протестите на студентите во 1997

УДБК Скопје располага со сознанија… Дојде до ерупција на незадоволство помеѓу студентите… за да подоцна стане општонародно востание… Ние студентите не сме против правата на студентите од малцинствата…Но, со сите […]

Издвојуваме Историја

Цитати од големиот револуционер Јане Сандански – Пиринскиот Цар (прв дел)

Проследете обемен текст, со навистна голема и сериозна содржина на тема Македонија и Македонската борба за слобода, создадена од Јане Сандански:– Да живееш значи да се бориш: робот за слобода, […]

Избор на уредникот Историја

Манифест на Привремената Влада на Македонија – 1881

Манифест на Привремената Влада на Македонија – 1881, 23 март 1881 во ЌустендилМакедонци,Нашата мила татковина Македонија некогаш беше една од најславните земји. Македонците ги поставија основите на уметноста на војувањето, […]

Издвојуваме Историја

Зошто ги славиме Светите Кирил и Методиј?

Светите Кирил и Методиј во Православната црква се прославуваат како „Свети рамноапостолни Кирил и Методиј, учители словенски“. Кои се Светите Кирил и Методиј? – Тие се еден владика и еден […]

Издвојуваме Историја

Филип Петровски: ШТО КАЖАВ ВО 1997 ГОДИНА

63 Седница на Собранието на Република Македонија, одржана на 14 Март 1997, информација за актуелната состојба предизвикана со протестите во врска со примената на Законот за јазиците на кои се […]