Историја

Издвојуваме Историја

Делото на Гоце Делчев остана како патоводна ѕвезда за идните македонски поколенија

Коста Веселинов е македонски културен деец, публицист и историчар. Роден е во село Бобшево, Пиринско во 1908 година. Се образува во Горна Џумаја, Пазарџик, каде завршува гимназија, а извесно време […]

Издвојуваме Историја

Чувај си ја татковината оти таа ти е најмила на векот – Охрид, 12 јуни 1866 година

“Кога Господ ти викат чувај се, многу појке ти викат да си ја чуваш таткојната. За тоа колку да бидит чоек шоп и нечесен, пак таткојната му је најмила на […]

Вести Историја

Д-р Филип Петровски во говорот на ГДОМ: Доста е од ова ваше дивеење!

Граѓанското движење за одбрана на Македонија (ГДОМ) продолжува со организација на масовни мирни граѓански собири ширум земјава. ГДОМ вечерва организираше собири на граѓани во Велес, Кочани, Прилеп и Битола. Битола, […]

Вести Историја

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров

Петровски со нови документи за убиството на Тодор Александров Директорот на Државниот архив на Република Македонија, д-р Филип Петровски на својот Фејсбук профил објави документи за убиството на Тодор Александров […]

Историја

Македонското прашање и Првата светска војна – симпозиум во МАНУ

Македонското прашање и Првата светска војна (меѓународен симпозиум, 9-10 демекври 2015 Скопје) Михаел Вајтман во својата балканска хроника од 1997 година напиша: „Првата светска војна не започна во Југоисточна Европа […]

Избор на уредникот Историја

Македонец го ликвидираше кралот Александар во 1934 година во Марсеј!

Владо Георгиев Черноземски бил македонски револуционер од ВМРО. Роден е во селото Каменица во реонот на Велинград, на 19 октомври 1897 година. Некои тврдат дека најдобриот и најсаканиот комитa на […]

Издвојуваме Историја

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев

Истакнати личности од македонската историја: Павел Шатев Павел Шатев (Кратово, 15 јуни 1882 – Битола, 30 јануари 1951), бил истакнат македонски револуционер и анархист, член на Гемиџиите и еден од […]

Издвојуваме Историја

Досието на Вмро Дпмне ја доразбранува јавноста со денешното објавување

Денес во домот на Арм, „Институтот Димитрија Чуповски“, најде потреба да одржи трибина на тема лустрација, се со цел да се исчистат црните дамки во минатото, така што нашето општество […]