Технологија

Технологија

Судска одлука за милијарда долари отштета за Apple од Samsung

Американската порота во петокот пресуди дека јужнокорејската компанија Samsung ги копирала карактеристиките на многу популарните уреди IPhone и iPad поради што на американската компанија Apple треба да и’ исплати над […]

Технологија

Местото на слетување на Curiosity именувано по писателот Бредбери

Експертите на американската агенција за вселенски истражувања NASA на местото од слетување на роверот Curiosity на Марс му го дадоа името на неодамна починатиот американски писател на научна фантастика, авторот […]

Технологија

Apple патентираше технологија за блокирање реклами на телевизија и радио

Корпорацијата Apple во САД ја патентираше технологијата којашто автоматски ги блокира несаканите содржини за корисникот, вклучувајќи и рекламирање додека се следи телевизија или слуша радио, објави интернет страницата на американскиот биро […]

Технологија

ЦЕРН: Произведена температура 100.000 пати поголема од онаа во внатрешноста на Сонцето

Физичарите од Институтот за нуклеарни истражувања(ЦЕРН) успеале да создадат температура дури 100.000 пати поголема од температурата во внатрешноста на Сонцето. Тоа е најголемата температура што човекот некогаш ја произвел. Со судирање […]

Технологија

НАСА одговори на видеото за вонземјаните

Претходно постиравме видео за тоа како вонземјани полнат гориво од сонцето. Еден ден подоцна НАСА одговара официјално. Интересно, еве го и тоа видео за љубителите на научна фантастика, заговори и […]

Технологија

Пристигна Pinterest апликација за Android и iPad

Pinterest е социјална мрежа преку која, како што самото име кажува, корисниците споделуваат (закачуваат) интересни веб содржини преку еден вид виртуелна огласна/плутена табла. Како и кај останатите друштвени мрежи, вашата […]