Најдобриот рецепт за пирошки со шунка

Потребни состојки:
350 г брашно
150 г варени компири
20 г квасец
1 лажичка сол
50 г путер
2 жолчки
Околу 150 мл млеко
За фил
150 г шунка
150 г кисела павлака
Сечкан магдонос
Бибер
Начин на подготовка:
Замесете тесто од брашно, варени и пасирани компири, додајте сол, жолчки, путер, квасец и топло млеко.
Оставете го тестото на страна и подгответе фил: исечкајте шунка на ситни коцки, зачинете со бибер, додајте павлака и сечкан магдонос и измешајте.
Размесете го тестото со дебелина од околу половина сантиметар, исечете триаголници. На средина на секој триаголник, по должина ставете од филот, направете пирошка и ставете ја на чинија, па повторете ја постапката со остатокот од тестото.
Откако ќе ги направите сите пирошки, ставете една по една во загреано масло и пропржете кратко додека да добијат убава боја. Извадете ги на чинија да го впие остатокот од маслото.
Послужете ги додека се уште топли со јогурт или кисело млеко.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.