Со стариот леб испржете лепчиња

Пржени лепчиња обично се јадат за појадок, многу лесно се подготвуваат, не бараат многу состојки, а во исто време се одличен начин за користење на стариот леб останат од претходните денови.
Пржени лепчиња во нашата кујна најчесто се подразбира како солено јадење, додека слатката верзија е позната како француски тост и најчесто се прави со додавање цимет.
Покрај тоа што е многу лесен за подготовка, пржениот леб е исклучително вкусен со крцкава кора и кремаста, мека средина.
Единствено на што треба да обрнете внимание со пржените лепчиња е да не претерувате со млекото, бидејќи тогаш тестото ќе биде густо.

Потребни состојки:
стар леб
3-4 јајца
½ чаша млеко
малку сол
други зачини по желба
масло
Подготовка:
Исечете го лебот на парчиња дебели околу 1,5 сантиметри.
Во сад изматете јајца, додајте млеко, сол и зачини. Потопете парчиња леб во смесата, прво едната страна, а потоа другата, по неколку секунди.
Загрејте го маслото во тавче и пржете ги парчињата 2 до 3 минути од секоја страна.
Лепчињата треба да бидат крцкави и златни однадвор, а смесата одвнатре треба да се стегне и да стане кремаста и густа.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.MK Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.MK може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.MK или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.