Влијанието на кафето без кофеин врз здравјето

Иако евиденцијата покажува дека само околу 10% од возрасната популација во САД редовно ужива во кафе без кофеин, постваните прашања за безбедноста на декофеинизираното кафе го загрижија јавноста, особено по воведувањето на новите регулативи од страна на Агенцијата за заштита на животната средина (EPA). Кафе без кофеин, чест избор кај кофеин-чувствителни лица, бремени жени и возрасни, се смета за здрава опција за оние кои сакаат да избегнат вознемиреност. Сепак, постојат загрижености поврзани не толку со самиот кофеин, туку со методите кои се користат за негово отстранување.
Фокусот на дебатите е на методот кој често се користи за декофеинизација, а тоа е употребата на метилен-хлорид. Овој хемиски агенс, познат по својата употреба во производството на лепила и средства за отстранување на боја, е поврзан со зголемен ризик од развој на рак и други негативни влијанија. Новите политики на EPA забрануваат употребата на метилен-хлорид во повеќето комерцијални примени, но не и во храната, област што припаѓа на компетенциите на Управата за храна и лекови (FDA). FDA сè уште дозволува негова употреба во кафето доколку остатоците не ги надминуваат 10 делови на милион во печените зрна.
Постојат и други, помалку штетни методи за декофеинизација, како што се Swiss Water Process, кој користи само вода и активен јаглен без хемикалии, и суперкритичниот CO₂ процес, кој е ефикасен, иако финансиски поскап. И покрај овие иновации, транспарентноста во обележувањето на производите сè уште е проблем, бидејќи многу производители не се обврзани да наведат методот кој го користат. Тие кои сакаат да избегнат хемикалии триеба да бараат кафе означено со Swiss Water Process.

Пронајдете не на следниве мрежи: