Италијанската супа од пастина, во која се комбинираат зеленчуци и мали тестенини, често е опишана како „италијански пеницилин“ заради високиот содржај на хранливи материи и минерали што ги има. Обилниот содржај на витамини и минерали значајно придонесува кон подобрување на здравјето. Пастината, мали тестенини кои често се користат во италијанската кујна, е суштински елемент во оваа супа, а покрај неа се додава и пилешка основа, а опционално може да се вклучи и малку пилешко месо. Во случај да немате пастина, може да искористите и друг вид ситни тестенини, како на пример орзо.
Состојки:
– 1 литар пилешка основа
– 200 гр мали тестенини
– 45 гр рендан пармезан
– 30 гр путер
– 3 моркови
– 2 стапчиња целер
– 1 кромид
– 1-2 чешниња лук
– Сол и бибер по вкус
– Сок од лимон за сервирање
Подготовка:
1. На загреан путер во поголем сад топлино обработете сечкан кромид, моркови и целер околу пет минути додека зеленчукот не омекне.
2. Додадете ситно сечкан лук и продолжете да готвите уште една минута.
3. Сместата ставете ја во блендер или мелница за храна за да добиете пире.
4. Ова пире пренесете го повторно во садот, додајте пилешка основа, помешајте и зачинете со сол и бибер.
5. Вметнете ги малите тестенини и продолжете со готвење 5 до 10 минути, се додека тестенините не почнат да бидат меки и да впијат вкусови.
6. Пред крајот на готвењето, додајте рендан пармезан.
Послужување: Послужете супата исцедена со свеж лимонов сок и додадете дополнителен пармезан според вкус.