Значењето и ризиците од консумирање вода која престојувала отворена подолго време

Дали сте некогаш забележале дека водата оставена да стои во чаша за извесен период има несвојствен вкус? Ова не е едноставно ваше впечаток, туку постои научна позадина која го објаснува тоа. Водата нема содржина на шеќери или протеини, што ја прави особено подложна на впивање на разни материи од својата околина. Кога оставена да стои на отворено, таа апсорбира јаглерод диоксид од околниот воздух, кој се трансформира во карбонска киселина. Оваа промена доведува до промена во pH вредноста на водата и ја прави подмлакува и со променет вкус. Дополнително, отворената чаша вода станува место на активност за бактерии, прашинки и различни микроскопски честички кои нарушуваат нејзината свежина и чистота. Поради овие промени, отстојаната вода, иако не е неподобна за пиење, не нуди ист квалитет на вкус како свежата вода. Па, другпат кога ќе налетате на чаша со вода оставена од претходната вечер, повелете си да си налеете нова, свежа чаша вода.

Пронајдете не на следниве мрежи: