Идеални за Велигден: Најлесен рецепт за чоколадни јајца полнети со путер од кикирики

Чоколадните велигденски јајца се вистинска посластица која ја обожаваат и старо и младо и стануваат централен десерт за Велигден. Тие може да се набават веќе готови во маркетите или пак да ги подготвите дома. Во САД е особено популарно да се конзумира варијанта на чоколадни јајца полнета со путер од кикирики за време на велигденските празници. Еве како сами да ги направите вакви јајца. Состојките треба да се измешаат, потоа да се стават во фрижидер за да се оладат, откако што смесата претходно ќе се обликува во форма на јајца. Следно, чоколадните јајца се валкаат во стопено чоколадо, повторно се ладат и тогаш се готови за сервирање. Процесот е прост, зар не? Состав на смесата: 340 г темно чоколадо, 300 г фино мелен шеќер, 250 г кикирики путер, 85 г путер кој претходно бил на собна температура, 1 лажичка ванила и 1 лажичка растително масло, со сол по вкус. За подготовка: Обложете плех со хартија за печење и ставете ја настрана. Измешајте го омекнатиот путер, кикирики путерот и шеќерот со миксер додека смесата не стане хомогена. Вмешајте ванила и малку сол, продолжете со мешање. Изформирајте топчиња од смесата, со околу 30г за секое топче, и обликувајте ги во форма на јајце кои потоа ставете ги на плехот. Ако смесата е премека и леплива, оставете ја во замрзнувач околу 15 минути. Откако ќе ги обликувате јајцата, ставете ги во замрзнувач за еден час да се стврднат. За глазурата, измешајте наситнето чоколадо со масло и стопете на пареа или во микробранова. Оладените јајца потопете ги во смесата од чоколадо. Повторувајте додека не ги искористите сите состојки, постапувајте брзо за да избегнете расипување. Ставете ги готовите чоколадни јајца во замрзнувач да се стегнат, па потоа сервирајте. Со овој рецепт сигурно ќе уживате во секој залак!

Пронајдете не на следниве мрежи: