Избор на квалитетно мелено месо: Совети од искусен месар

Месар кој работи во професијата повеќе од една и пол деценија ги подели своите изненадувачки сознанија за состојбите со фашираното месо кое често се пласира на пазарот. “Предупредување за потрошувачите: фаширано месо!” – вели тој, и објаснува дека определени парчиња месо што ги јадеме по квалитет можат да бидат споредливи со труп на животно кое долго време лежи на отворено. Според него, може да се направи да изгледа како свежо измелено месо од парчиња кои се стари и до месец дена. Тој открива дека со користење на ледена вода, сол, шеќер и винобран, старото месо добива изглед на свежина. “Со солта и студената вода се отстранува смрадот, шеќерот му враќа на месото неговата природна боја, додека винобранот му враќа свежина,” вели искусниот месар.
Тој исто така подели неколку индикатори што би можеле да помогнат на потрошувачите да препознаат доколку фашираното месо било вештачки освежено:
– Ако месото е претерано ситно измелено
– Ако месото изгледа розово на површината, но темно внатре
– Ако се создава пена за време на готвењето
Месарот ги мотивира граѓаните да бидат внимателни при изборот на месо, советувајќи да не се залажуваат по надворешниот изглед, бидејќи истински свежото месо не треба да биде маскирано.

Пронајдете не на следниве мрежи: