Тим на истражувачи од Универзитетот во Копенхаген го шокираше општеството со резултатите од нивното најново истражување, кое открива дека дневното уживање во масното сирење може да има значителни користи за здравјето, посебно за кардиоваскуларниот систем и за општото добро. Студијата, траејќи 12 недели, вклучувала 139 учесници разделени во три различни групи. Првата група секој ден консумирала 80 грама од стандардното масно сирење, втората со иста доза обезмастено сирење, додека третата, која служела како контролна, јадела 90 грама леб намачкан со џем. Резултатите од ова истражување биле изненадувачки – учесниците кои редовно консумирале масно сирење не покажале зголемување на нивоата на холестерол, крвниот притисок или телесната маса. Напротив, откриено е дека нивото на таканаречениот „добар“ холестерол (HDL) се зголемило, што е поврзано со намален ризик од развој на срцеви болести. Понатамошни истражувања, вклучително и едно од Јапонија, покажуваат дека редовното јадење на сирење може да предотврати акумулација на маснотии во црниот дроб, да го подобри расположението, да олесни спиењето и дури може да помогне во процесот на слабеење. Овие наоди предизвикуваат преиспитување на досегашните ставови кон заситените масти и нудат нови перспективи за препораките за исхрана. Дури иако сè уште е потребно да се почитува умереноста, истражувачите сугерираат дека сирењето, особено ако е вклучено во урамнотежена диета, може да биде важен сојузник во остварувањето на посреќен и по здрав живот.
Пронајдете не на следниве мрежи: