Најголемата грешка која ја правите со лукот и така ги убивате неговите антиканцерогени дејства

Следниот пат почекајте барем 15 минути пред да го подготвувате лукот. Веднаш го ставате лукот во тенџере или тава штом го исчистите? Грешите!
Најдобриот начин да ги добиете сите антиканцерогени состојки од лукот е да го исечкате на ситни парчиња и потоа да почекате минимум 15 минути пред да го подготвите.
Зошто?


Токму тоа време е потребно за ензимот кој се наоѓа во лукот да се помеша и да делува во комбинација со останатите состојки и така да произведе алицин.
Алицинот е состојка која се поврзува со превенција на канцерот, а наглата загреаност е токму таа која го уништува овој ензим од кој настанува алицинот.

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.