Посна салата со макарони – Рецепт и приготвување

Оваа салата со тестенини и печурки е извонреден избор за додаток кон традиционалната славска маса, особено ако имате подготовки за пости. Спојот од макарони и печурки е во совршена хармонија со печено месо или риба и често се наоѓа во комбинација со руска салата и разни туршии за време на празниците. НЕОПХОДНИ СОСТОЈКИ: 2/3 стебла праз, 200 грама шампињони, 3/4 лажичка сол, 1/3 лажичка суви зачини, 200 грама посни макарони, 300 грама посен мајонез, 1/2 лажичка оригано, малку црн пипер, дополнително сол по вкус. ПРИПРЕМА: Прво, сварете макароните во вода со додадена половина лажичка сол, притоа следете ги упатствата на пакувањето за времетраење, обично околу 6-7 минути. Празот иситнете го и пржете го на умерена температура во масло, додека исчистените и нарезани печурки ќе ги додадете во тавата по околу 10 минути. Зачинете со сол, суви зачини, оригано и малку црн пипер. Оставете да се динста уште околу 10-15 минути сè додека печурките не испуштат вода и таа испари. Потоа во веќе исцедените макарони, додадете ги пржените шампињони и праз. Измешајте добро и оставете поклопено да се лади преку околу еден час, при што протресувајте на секои 15 минути за да се спречи лепење на макароните. Конечно, кога макароните ќе се изладат, вмешајте го мајонезот нежно за еднакво распределување и ставете во сад за послужување. Oваа салата нуди свежина и кремаста текстура што е одлично за секакви пригоди.

Пронајдете не на следниве мрежи: