Дали веќе сте приготвиле огромен лонац со супа од печурки или спанаќ, оставајќи го за употреба наредниот ден? Иако на прв поглед се чини дека ова е изведливо, подгревањето на одредени хранливи состојки би можело да представува здравствен ризик. Малкумина се свесни дека некои јадења, откако ќе бидат повторно загреани, не само што не ја задржуваат својата нутритивна вредност, туку потенцијално стануваат небезбедни. Еве неколку примери за намирници што не треба да се загреваат повторно:
Печурките се најдобри кога се консумираат веднаш по нивното приготвување. Доколку има остатоци, препорачливо е тие да се јадат студени. Повторното загревање може да ги промени протеините во нив, што води кон дигестивни непријатности и губење на здравствените бенефиции.
Пилешкото месо, кога е загреано на висока температура, може да претрпи промени во протеинската структура, што го прави тешко за варење и потенцијално штетно. Ако е потребно да се подгрее, тоа нека биде на помала огнена моќ.
Компирите, кои се загреани повторно, ги губат своите хранливи квалитети и можат да ослободат токсични супстанции. Тие се најдобри кога се јадат веднаш или кога се ладни, бидејќи тогаш содржат најмногу отпорен скроб, кој е одличен за секое варење.
Спанаќот е исполнет со нитрати кои при загревање, можат да се трансформираат во нитрити, кои се потенцијално канцерогени. Најдобро е да се консумира свежо приготвен.
Цвеклото, слично на спанаќот, содржи нитрати кои стануваат неповолни кога се подгрева. Најпрактично би било да се консумира следниот ден студено.
Кај супите, продукти како целер и моркови, кои исто така содржат нитрати, треба да се отстранат откако се сварат. Ако супата повторно се загрева, пожелно е тоа да се прави без нив.
Јајцата се особено чувствителни и не треба да се повторно загреваат, бидејќи можат да станат токсични. Исклучоци се јадења во кои јајцата се интегрален дел од сосовите кои се термички обработени.
Во сè, подобро е да се готват помали количини или пак да се чуваат некои порции веднаш во фрижидер за да се искористат студени, бидејќи не секој оброк е наменет за повторно загревање.