10 секојдневни работи кои полека, но сигурно ве убиваат

Loading...

Ви преставуваме 10 нешта од секојдневниот живот кои тивко не убиваат и се најголемите непријатели на здравјето.1.Неправилна исхрана
Одамна е познато дека високо калоричната храна и храната со мала количина на витамини која содржи многу адитиви и бои има негативен ефект на здравјето и води кон дебелеење и кардиоваскуларни болести.
2.Цигари, алкохол и енергетски пијалоци
Пушењето цигари ќе ја деградира целокупната состојба на организмот, предизвикувајќи болести на белите дробови и срцето. Алкохолните пијалоци, без разлика на концентрацијата на алкохол, предизвикуваат зависност и полека, но сигурно го убиваат телото. За енергетските пијалоци пак, самите прозиводители велат дека нема ништо добро во нив. Една лименка на енергетски пијалок е еднаква на 10 чаши кафе испиени во еден здив.
3.Недостаток на сон
Недостатокот на сон е еден од најопасните непријатели на здравјето. На телото му е потребно во просек околу 7 часа спиење за да може правилно да функционира. Постојаната ненаспаност доведува до развој на дијабетес и хипертензија.
4.Секој вид на дрога
Било кој вид на дрога, дури и оние „безбедните“ предизвикуваат зависност и го уништуваат телото. Болестите на наркозависниците се помеѓу најнеизлечивите, кои често водат кон смрт.
5.Депресија
Пролонгираната депресија најмногу влијае на психата и на целокупното здравје. Личноста губи секаква желба да јаде, да пешачи или да зборува со пријателите. Сето ова остава длабока трага по здравјето на луѓето. Прочитајте повеќе на оваа тема тука1.Неправилна исхрана
Одамна е познато дека високо калоричната храна и храната со мала количина на витамини која содржи мно

loading...
Loading...