10 симптоми на полицистични јајници кои секоја жена ги игнорира и што да прави…

Loading...

Синдромот на полицистични јајници е многу чест и многу жени го имаат овој проблем. Ова не е ништо сериозно, но ако неправилно се лечи, може да ве доведе до неплодност или тешки состојби.Затоа важно е на време да ви воочите симптомите како би можеле да се лечите и да го избегнете проблемот. Високото ниво на тестостерона доведува до циста.
Адекватни лекови се состојбите кои можат да се поправат, затоа не ги игнорирајте.
Ова се 10те најчести симптоми:
-Нередовна менструација. Нередовната менструација е нормална кај младите личности, но често се јавува и кај полицистичноте јајници.
-Исклучок на менструацијата е уште еден важен симптом на полицистични јајници. Може да се случи жената да не добие менструација и по неколку месеци.
-Зголемена влакнетост на лицето и телото, се случува кога има вишок од тестостерона во телото. Жените кој ја имаат ова појава, исто така имаат полицистични јајници.
-Тенката коса и нејзино опаѓање се знакови на полицистични јајници. Нормално е косата да паѓа, но ако премногу паѓа, посоветувајте се со лекар.
-Акните се често нормална појава. Некогаш се појавуваат пред менструалниот циклус и слично. Но, сепак многу укажуваат и на полицистични јајници, ако ги има многу, т.с. ако се изразено црвени или жолти.
-Дебелењето може да укажува на овој проблем. Многу жени здраво се хранат, се движат и пак се дебели, т.с. не можат да слабеат. Прашање е како е тоа можно, а не ни паѓа ни на памет дека можеби е заради полицистичните јајници.
-Високиот крвен притисок доведува до срцеви заболувања, а обично личностите со високиот крвен притисок имаат полицистични јајници.
-Ненормални промени на бојата на кожата е уште еден од симптомите. Најчесто се со темниот тен кој се јавува на челото, градите, пазувите, пупките, вратот.
-Стресот и нервозата. Обично личностите со полицистични јајници имаат нервоза и стрес многу често.
-Депресијата често го следи овој симптом. Затоа важно е на време да ви воочите симптомите како би можеле да се лечите и да го избегнете проблемот. Високото ниво на тестостерона доведува до

loading...