Кои се 5те најбогати жени во Америка

Loading...

Еве листа на петте најбогати жени во Америка, од листата на најбогати жени за 2011 год според магазинот Форбс, пропратени со информации за изворот на нивното богатство.

 

1. Кристи Валтон, 56, е едена од најбогатите членови на семејството кое е сопственик на гигантот за малопродажба Вал-Март. Таа е вдовица на починатиот Џон .Т. Валтон кој е син на Сем Валтон основачот на Вал-Март. После смртта на Џон во Јуни 2005 година таа го наследи богатсвото вредно 15.7 билион долари. Најголем дел од богатството го сочинуваат акциите кои ги поседува во Вал-Март како и акциите во Фрст Солар кои се дел од мудрата инвестиција на нејзиниот починат сопруг. Таа живее во Џексон, Вајоминг и е позната по нејзината исклучителна работа во  давање добротворни прилози како и филантропската работа.

 

2. Алис Валтон, 61, е ќерка на основачот на Вал-Март Сем Валтон и неговата жена Хелен. Кристи Валтон е нејзина снаа. Таа исто така има и долга кариера во инвестициско банкарство и финансии но сега е посветена на филантропска и добротворна работа. Донирала многу мнилиони долари за каузата на конзервативните вредности.

 

3. Ан Кокс Чамберс, 91, е ќерка на Џејмс М.Кокс , е основоположник на Кокс Корпорацијата, која денес ја сочинуваат од кабелска команија, 17 дневни весници, 15 тв станици, 86 радио станици, како и Манхем аукции и веб страната АутоТрејдер.ком. Ан работела како амбасадор на Белгија за претседателот на САД Џими Картер и била прватата жена која била дел од бордот на  Собранието за трговија во Атланта.

 

4. Абигел Џонсон, 49, заедно со фамилијата, ги води ивнестициите за лојалност,  што е најголемата заедничка комапија за фондови во САД. Нејзиниот татко Едвард Ц (Нед) Џонсон 3 е одговорен за инвестиците за лојалност. Таа стана претседател на команијата во 2001 год. А сега го води одделот за вработување.

 

5. Џаклин Марс, 70, е внука на Френ Ц. Марс кој е основоположник на познатата компанија за бомбони и слатки во 1911. Нејзиниот татко Форест Ср ги измисли M&Ms, Милкивеј, Сникерс, и чоколадцата 3те мускетари.

 

Copyright 2012 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.

loading...