Најлудите теории за крајот на светот

Loading...

На неколку години (ако не и на секоја година) имаме некој крај на светот на распоред. Оваа година во прашање е апокалипсата предвидена за 21 декември, но не е единствен суден ден кој човечкиот род го смислил за себе – тука се уште и трета светска војна, смрт на Сонцето, а за зомби и да не зборуваме…

Маите и нивниот календар

Нема смисла да се шегуваме за моментално најпопуларниот крај на светот. Во прашање е мајанската апокалипса која не чека на 21 декември оваа година, значи помалку од една недела. Тешко е да се верува дека цивилизацијата на Маите знаела што ќе му се случи на светот во далечна иднина кога не знаеле ни што на нив самите им се подготвува, период на суша и доаѓање на Шпанците, но малку е веројатно дека на тие кои веруваат во крајот на светот, таквите детали ќе им го променат мислењето.

Трета светска војна

Нуклеарна апокалипса на сите ни виси над глава уште од почетокот на студената војна. Многумина веќе навикнаа да живеат на планетава на која секој диктатор кој држи до себе прво купува барем неколку килограми плутониум, но постојат и такви кои едноставно знаат дека сето тоа нуклеарно оружје не може вечно да остане неактивирано. Во случај некој од лудите сопственици на атомска бомба да одлучи да го притисне црвеното копче, заговорниците на теории за трета светска војна веруваат дека и сите други ќе го притиснат своето и Земјата ќе заврши во долготрајна нуклеарна зима, а човечкиот род ќе изумре од последици од радијација и останати несреќи кои би следеле.

Голем стисок

Вселената е бесконечен извор на начини на кои може да се уништи планетата. Во големата темна бескрајност навистина има многу феномени кои на Земјата можат да го уништат животот или дури целосно да ја уништат. Но, можеби целосно уништување би дошло ако вселената повторно се стисне. Хипотезата за големата експлозија заговара идеја дека целата вселена на почетокот била мала па потоа нагло се проширила, па не е логично да постојат луѓе кои сметаат дека поради гравитацијата повторно ќе се стисне. При разни истражувања кои потврдиле дека благодарение на темната енергија вселената се побрзо се шири, големиот стисок е се помалку веројатен, но ако луѓето можат да веруваат дека ќе дојде до крај на светот бидејќи некој во Гватемала ископал камен со хиероглифи, тогаш може во се да се верува.

Рагнарок

Ниту еден суден ден не е доволно важен за нас, па така ни самракот на боговите, како што во митологијата северните Германи го нарекуваат својот крај на светот. Љубителите на стрипот Тор, скандинавскиот бог на громот и молњите, несомнено ќе знае како рагнарок се низа битки меѓу боговите и силите на злото, а завршува така што сонцето ќе поцрне, ѕвездите ќе исчезнат, а секое копно ќе потоне. Не знаеме дали северните Германи знаеле за што зборуваат, но едно мора да признаеме, крајот на светот им е многу филмски.

Смрт на Сонцето

Се има почеток и крај, па така и нашето убаво Сонце. Но, секако, има и такви кои веруваат дека нашата ѕвезда нема да потрае уште барем пет милијарди години, туку дека ќе умре многу порано и така ќе дојде до крај на светот. Ако сепак нормално ја доживее староста, Сонцето навистина ќе предизвика апокалипса кога ќе се прошири во црвен џин, кој ќе ја запали цела Земја. Ако тоа не го уништи целиот живот на нашата планета, последната фаза на намалување во бело џуџе сигурно ќе го уништи кога се ќе се смрзне поради недостиг на топлина.

Зомби

Нема добар попис на крај на светот без зомбите. Без оглед дали настанале поради вирус или црна магија, зомбите моментално се ин и мораме да ги наведеме. За зомбите најголема заслуга припаѓа на Џорџ Ромер, кој го сними Ноќ на живите мртовци во 1968 година, од кога станаа миленици на евтини хонорарци и видео игрици. Нивното единствено оружје е каснување со кое ја пренесуваат својата болест, а силата им е во бројот и преданоста.

Индиската демонка Кали и нејзиното време

Во индиската митологија времето се дели на четири периоди. Едно од нив е времето на Кали, божица на времето и промените, кое ќе трае 432.000 години, а во чиј тек луѓето морално и духовно ќе пропаднат. Според повеќето интерпретации, човечкиот род веќе се наоѓа во овој период, што значи дека ќе се случат неколку апокалиптични настани, кои за нешто помалку од половина милион години ќе кулминираат со голема битка на доброто и злото.

Будистички крај на светот

Во будистичката ешатологија крајот на светот почнува кога луѓето ќе го заборават учењето на Буда, а потоа и на самиот Буда. Откако тоа ќе се случи, треба да се појави нов Буда кој ќе се вика Маитреја, но ни неговото време нема да го приведе кон крај тој период. Ќе настапи време на војни кое ќе заврши со уништување на поголем дел од Земјата. Дури после сите претходни наведени ужаси, човечкиот род повторно ќе се врати на Земјата и целиот циклус ќе почне од почеток.

Судниот ден

Во многу верувања кои го содржат ликот на Абрахам (христијанство, јудаизам, ислам) крајот на светот вклучува и разни болести и природни катастрофи кои завршуваат со враќање на месијата. Не е познато дали животот на Земјата ќе биде можен по апокалипсата, а уште помалку е можно да се предвиди за кое од божествата ќе се покаже дека било тоа вистинското.

Математички крај на светот

Постои математички аргумент за идејата дека до крај на светот ќе дојде за околу 9.000 години. Физичарот Брандон Картер во 1981 година ја изнел идејата дека човечкиот род се наоѓа на половина пат до своето истребување. Иако идејата на Картер има многу арбитрарни вредности (како досегашниот број на луѓе кои се родиле или колку луѓето долго ќе живеат во иднина), интересна е бидејќи се занимава со проценти и се обидува логично да дојде до крајот на човечкиот род. Ако Брандон Картер бил во право, последните луѓе треба да се родат за 9.100 години.

loading...