Еден симнат филм може да ве однесе во затвор

Loading...

Во текот на три години истражување, научниците од британскиот Универзитет во Бирмингем заклучија дека оние кои „симнуваат“ најпопуларни содржини ќе бидат евидентирани во рок од три часа.

Проверувани се и корисниците кои симнуваат помалку популарни содржини, но нив поретко ги проверуваат.Во текот на три години истражување, научниците од британскиот Универзитет во Бирмингем заклучија дека оние кои „симнуваат“ најпопуларни содржини ќе бидат евидентирани во рок од три часа. 

Истражувањето покажало дека корисниците кои сега почнале со „симнување” се еднаква опасност како и оние кои со тоа се занимаваат подолго време. Ако некои „симнат” само еден филм, исто така, ќе бидат евидентирани.

 

Научниците развиле посебен софтвер кој се однесува како програма за торент и потоа следеле кој се на него се спојува. Така откриле дека „симнувањето” го следеле десетина различни фирми за следење, од кои само помалиот дел отпаѓа на Организацијата за заштита на авторски права, безбедносни фирми и други истражувачи.

 

За да го прочитате целиот текст, кликнете на линкот: https://e-konkursi.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1077%3Aeden-simnat-film-moze-da-ve-odnese-vo-zatvor&catid=15&Itemid=115

 

loading...