12 факти за бројот 1.000.000!

Loading...

Во денешното брзо и презафатено општество, постои број кој се користи се повеќе и повеќе секој ден.Еден милион долари, еден милион желби, еден милион пријатели, еден милион прашања и еден милион одговори. Овој број ја добива својата експанзија брзо. Сите ние може да се согласиме дека неговиот поголем брат (милијарди) се користи само од страна на најмоќните и најбогатите луѓе во светот, бидејќи тоа претставува еден недопирлив број за остатокот од нас. Но милион како број добива поголема вклученост во нашиот секојдневен живот. Тоа е причината зошто ние одлучивме да се направи листа на најзначајните факти кои ќе вклучуваат најмалиот 7-цифрен број. 1.000.000.
Па да почнеме…..
12. Во 1893 година, познатиот американски автор Mark Twain го објавил романот наречен “Банкнота од 1.000.000£ “. Приказната вклучува еден сиромашен американенец што оди во Лондон со еден долар. Тој станал предмет на облог од страна на двајца мажи, кога тие му дале една забелешка која имала вредност од еден милион фунти.
11. Првиот филм кој имал 1.000.000 долари буџет е “Ќерка на боговите”. Снимањето на филмот траел 8 месеци. Филмот е снимен во Јамајка во 1916 година и бил предмет на големи контроверзии поради Annette Kellerman која се појавила гола во некои сцени.

10. Во 2008 година, банкнота од £ 1.000.000 која била дел од Маршаловиот план се појавила на аукција во Лондон. Банкнотата била продадена за 78,300£. Имало само 2 банкноти од овој вид во светот.
9. Сите ние го користиме зборот милиони без да се знае неговата потполна смисла. Вистинскиот збор “милиони” потекнува од италијанскиот збор “millione”, што значи “многу илјади”. Значењето има смисла, бидејќи еден милион е илјада илјади.
8. Сме слушнале за век, милениум, еони како мерка за долги временски периоди. Но, постои термин кој се користи за да се опише период од 1.000.000 години на време. Таа се вика Megaannum и нејзиниот симбол е Ма.
7. Betty Grable е легендарна филмска ѕвезда и првата која нејзините нозе ги осигурала за сума од 1.000.000 $.
6. Образовната Фондација на James Randi нуди награда од 1.000.000 $ за секој апликант кој може да покаже натприродни или паранормални способности. Ова мора да се докаже во нивните посебни услови. До денес, никој не бил во можност да ја освои оваа награда.

 
5. Знаеме дека постојат 7 милијарди луѓе на планетата Земја. Но интересен дел е тоа што за секој човек на планетата, има еден милион мравки соодветно.
4. Пчелите се познати како мали, летачки инсекти. Потребни се еден милион пчели за да се стигне до истата тежина како на човек од 80 кг. Во исто време, еден милион долари во 1 долар запис ќе тежат точно 999 килограми!
3. Ако сакате да чекате 1.000.000 секунди, ќе ви требаат точно 11 дена.
2. Големиот Кинески ѕид е најголемата вештачка структура во светот создадена од човекот. Се проценува дека околу еден милион луѓе умреле за време на изградбата на ова светско чудо.
1. Charlie Chaplin бил еден од најголемите актери на своето време. Тој е исто така прв актер со еден милион долари договор и првиот актер да заработи еден милион долари во една година. Алал да му е  на Чарли!Еден милион долари, еден милион желби, еден милион пријатели, еден милион прашања и еден милион одговори. Овој број ја добива својата експанзија бр

loading...
Loading...