13 начини да дознаете дали САД ве шпионира

Loading...

Националната безбедносна агенција или НСА е примарна криптографска и сигнално разузнавачка агенција во Америка.Националната безбедносна агенција или НСА е примарна криптографска и сигнално разузнавачка агенција во Америка. За да ги шпионира странските комуникациски системи, таа управува со платформа за собирање податоци во над 50 земји и користи авиони, подморници, воени бродови и сателити, посебно прилагодени камиони и паметно прекриени антени.
Таа успева да разбие криптографски состави на поголем дел од своите цели и се гордее со праќање на првокласни информации на претседателот на САД.
Во Америка шпиунирњетоа и собирањето на податоци е регулирано од страна на Разузнавачкио надзорен закон донесен во 1978 годиниа за да се осигура правна рамка за пресретнување на комуникациите поврзани со надзорот во странство.
Значи големото прашање кое секој се прашува е дали НСА го чита мојот мејл. На основа на поранешниот директор на агенцијата за национална сигурност на министерството за правда, адвокатите и други кои се вклучени во работата со НСА, еве како може да откриете дали НСА ве следи токму вас.
1. Ако редовно повикуватре луѓе во Авганистан, Пакистан, Јемен, вашите телефонски повици веројатно поминуваат низ компјутерот на НСА. Сепак ако повикувате роднини, пријатели или трговци никој во НСА нема да го знае вашето име затоа што програмата ги чисти идентификациските податоци.
2. Ако праќате мејл од ај-пи адреса која се користела од страна на човек кој имал минато поврзано со тероризам, НСА сигурно ја следи таа адреса
3. Ако сте адвокат или сте биле на некој кој официјално е обвинет за тероризам, постои шанса НСА да има или имала, (но веќе не може да пристапи ) листа на телефонски повици. Одборот на Сенатот за собирање на податоци наведува дека измените и дополнението на Законот не бараат погрешно собраните материјали да мора да бидат уништени.
Прочитајте ги останатите начини на mkd-news.comНационалната безбедносна агенција или НСА е примарна криптографска и сигнално разузнавачка агенција во Америка. За да ги шпионира странските комуни

loading...
Loading...