150 години од раѓањето на Питу Гули

Во мултимедијалниот културен центар „Матица ексклузив“ на 30 септември во 19 часот ќе биде промовирано монографското издание „Војводата Питу Гули 1865-1903“ од поетот и публицист Кочо Топузоски.За делото на најопеаниот македонски војвода беседа ќе одржи проф. д-р Ванчо Геогиев.
Со овој чин „Матица македонска“ од Скопје ќе го одбележи и големиот датум – 150 години од раѓањето на славниот Илинденски војвода, симболот на одбраната на првото слободно парче земја-Крушевската Република од 1903 година.
Кочо Топузовски е автор на десетина литературни и публицистички дела, како и на монографиите „Никола Карев – живот и потоа“ и „Никола Карев-патешествија низ документи“.За делото на најопеаниот македонски војвода беседа ќе одржи проф. д-р Ванчо Геогиев.
Со овој чин „Матица македонска“ од Скопје

Пронајдете не на следниве мрежи: