Рено му подари на Папата два папамобила на електричен погон

Loading...

Францускиот производител на автомобили „Renault“ му подари на папата Бенедикт Шеснаесетти две возила коишто целосно се движат на електричен погон, не ја загадуваат околината и работат тивко, соопшти во четвртокот Ватикан.

Двата мали папамобила, еден во бела а другиот во сина боја, ќе му служат за патувања на Папата и на ватиканската безбедносна служба. Папата во нив ќе се превезува внатре во Ватикан и во паркот на летната резиденција Кастел Гандолфо, 25 километри југоисточно од Рим, појасни портпаролот на Ватикан, монсињор Федрико Ломбарди.

Германскиот папа со световно име Јозеф Рајтцингер е познат по грижата за околината и чистите енергии, како што нагласи Ломбарди.

Малото бело возило од моделот „кангу макси ZE“ со папските ознаки ќе служи и за покуси патувања меѓу двете цркви надвор од Ватикан.

Возилата на Папата му биле врачени во средата во неговата летна резиденција и тој веднаш се повозил со нови, секако како патник. Во Ватикан и во Кастел Гандолфо поставени се осум приклучоци за полнење на електричните возила.

Папамобилите на „Renault“ не се блиндирани и нема да бидат користени за патувања во странство, меѓутоа имаат подвижен покрив, па Папата може да му отпоздравува на насобраната маса додека минува низ Ватикан.

loading...
Loading...