180 000 луѓе годишно умираат од…

Loading...

Научниците извршиле истражување во кое е докажано дека луѓето најчесто умираат поради шеќер, најголемиот убиец од намирниците кои секојдневно ги внесуваме.
Најголем проблем претставуваат засладените пијалоци кои се одговорни за смртта на  десетици илјади луѓе. Научниците велат дека нивните резултати треба да влијаат на производителите и на владите во светот да издејствуваат намалување на шекерот во производите.
Секој од нас може да стори доволно доколку го намали засладувањето и газираните пијалоци и им влијае на блиските да го намалат нивното конзумирање.
Истаражувањето покаа поврзаност помеѓу шеќерот со високот ризик од срцеви заболувања и дијабетис.
Најзагрозени се жителите на Јужна Аметика каде 38.000 луѓе годишно умираат од внесување на многу шеќер.Во Европа и Азија годишно умираат 11.000 луѓе годишно од истата причина.
Земја во која најмногу се конзумира шеќер е Мексико, па нормално има и најголема смртност  од високо ниво на шеќери.Научниците извршиле истражување во кое е докажано дека луѓето најчесто умираат поради шеќер, најголемиот убиец од нами

loading...