3 причини зошто прошетката е одлична по вашето здравје

Loading...

Често занемаруваното секојдневно одење во модерниот свет на рекреацијата и спортот ја доби својата надоградена верзија – нордиско пешачење.Лесно достапно, релативно евтино, едноставно и многу ефективно, нордиското пешачење денес станува сè попопуларно во светот, а можат да го практикуваат речиси сите: од деца, спортисти кои го користат за одржување на кондицијата па сè до постари лица и оние кои имаат проблеми со циркулацијата и болки во зглобовите. 
Со пешачење до бројни здравствени придобивки
“За разлика од обичното пешачење кое го активира исклучиво долниот дел од телото, нориското пешачење го вклучува целото тело и одлично влијае врз општата издржливост, стресот, мигрената, срцето, остеопорозата, појавата на дијабетес, артритис и болки во колковите”, вели Хани Хадад, професор по кинезиологија.
Во последните неколку години, сè повеќе луѓе ја препознаваат важноста од рекреација и секојдевно одење, а со тоа се зголемува и бројот на поклоници кон ваквиот тип на пешачење.
Лесно достапно, релативно евтино, едноставно и многу ефективно, нордиското пешачење денес станува сè попопуларно во светот, а можат да го практикуваат речиси сите: од деца, спортисти кои го користат за одржување на кондицијата па сè до постари лица и оние кои имаат проблеми со циркулацијата и болки во зглобовите. 
Со пешачење до бројни здравствени придобивки
“За разлика од обичното пешачење кое го активира исклучиво долниот дел од телото, нориското пешачење го вклучува целото тело и одлично влијае врз општата издржливост, стресот, мигрената, срцето, остеопорозата, појавата на дијабетес, артритис и болки во колковите”, вели Хани Хадад, професор по кинезиологија.
Во последните неколку години, сè повеќе луѓе ја препознаваат важноста од рекреација и секојдевно одење, а со тоа се зголемува и бројот на поклоници кон ваквиот тип на пешачење.
Пешачењето е најевтината рекреација
Експертите тврдат само по 30 минути умерено пешачење доаѓа до значајно подобрување на вкупната здравствена состојба на организмот.
Затоа, тие препорачуваат користење на скали наместо лифт, пешачење наместо возење со јавен превоз или паркирање на автомобилот подалеку од вашето работно место, со цел на тој начин да ја искористите вашата шанса за пешачење.
Со користењето на стапови за пешачење се активираат речиси 90 отсто од мускулите, а калориската потрошувачка е за 40 отсто поголема. Со тоа, преку нордиското пешачење ќе потрошите околу 400 до 500 калории на час, додека со нормално пешачење – само 280.
Пешачењето е најевтината рекреација
Експертите тврдат само по 30 минути умерено пешачење доаѓа до значајно подобрување на вкупната здравствена состојба на организмот.
Затоа, тие препорачуваат користење на скали наместо лифт, пешачење наместо возење со јавен превоз или паркирање на автомобилот подалеку од вашето работно место, со цел на тој начин да ја искористите вашата шанса за пешачење.
Со користењето на стапови за пешачење се активираат речиси 90 отсто од мускулите, а калориската потрошувачка е за 40 отсто поголема. Со тоа, преку нордиското пешачење ќе потрошите околу 400 до 500 калории на час, додека со нормално пешачење – само 280.
Пешачењето ги топи калориите и го забавува стареењето
Според американскиот CDC институт (Centers for Disease Control and Prevention), брзото пешачење е една од најпопуларните методи за регулирање на прекумерната телесна тежина.
Неодамна, универзитетот во Масачусетс објави студија која говори за ефектите од пешачењето за лицата во третото животно доба.
Според нивните резултати, доволни се само 6 минути брзо одење на ден, со цел да се забави стареењето на мускулите.
За разлика од некои други интензивни физички активноси, пешачењето има многубројни предности – не ги оптеретува глуждовите, колената, колковите, а ризикот од воспаление на мускулите, исчашувања и други повреди е многу мал.
“Ова е идеална метода за одржување на оптималната телесна тежина за лицата кои се во постари години, за лица со прекумерна телесна тежина, за оние кои имаат лоша кондиција како и за сите останати кои поради одредени причини не можат да се бават со интензивни активности, а сакаат да ослабат”, вели Хадад.
Пешачењето ги топи калориите и го забавува стареењето
Според американскиот CDC институт (Centers for Disease Control and Prevention), брзото пешачење е една од најпопуларните методи за регулирање на прекумерната телесна тежина.
Неодамна, универзитетот во Масачусетс објави студија која говори за ефектите од пешачењето за лицата во третото животно доба.
Според нивните резултати, доволни се само 6 минути брзо одење на ден, со цел да се забави стареењето на мускулите.
За разлика од некои други интензивни физички активноси, пешачењето има многубројни предности – не ги оптеретува глуждовите, колената, колковите, а ризикот од воспаление на мускулите, исчашувања и други повреди е многу мал.
“Ова е идеална метода за одржување на оптималната телесна тежина за лицата кои се во постари години, за лица со прекумерна телесна тежина, за оние кои имаат лоша кондиција како и за сите останати кои поради одредени причини не можат да се бават со интензивни активности, а сакаат да ослабат”, вели Хадад.Лесно достапно, релативно евтино, едноставно и многу ефективно, нордиското пешачење денес станува сè попопуларно во светот, а можат да го пр

loading...