Ирена Штабу – најпознатата проститутка на сите времиња (фото)

Loading...

“Ирена сакала да биде убава, да биде жена, да биде слободна. Беше директна и ќутлива како дете. Сакаше флерт повеќе од брак, а тензија повеќе од хармонија. Сакаше да копнее повеќе од што сакаше да биде задоволена. Далечината ја преферираше пред блискоста. И така живееше… Ден за ден” – ова е само дел од изјавата за девојката од Цирих – Ирена Штауб, што ја даде Розвита Хеик, жената што со слики го документираше животот на најпознатата проститутка на сите времиња. 

Нејзиното уметничко име е Лејди Шива. Ја нарекувале Мерлин Монро на Цирих, иако била значително поубава од неа. Во 1973 година се преселила од Лихтенштајн во Цирих и почнала да работи како проститутка се до својата смрт во 1988 година. Меѓу нејзините обожаватели биле Дејвид Боуви, Роберт Палмер и Лучијано Кастели. 

Таа им служела како муза на многу режисери како Енди Ворхол и Даниел Шмид. 

Во осумдесетите, таа почнала да го губи својот сјај како резултат на преголемата употреба на опојни дроги.

Загинала во Тајланд, во сообраќајна несреќа, брзо, онака како што и живеела. По нејзината смрт, многу мажи ги криеа солзите од своите жени…

 

Поврзани статии:

 

Alessandra Ambrosio со градник од 2,5 милиони долари

'Imagine' Џон Ленон на 72 години

Ѕвездите без градник на себе!

loading...
Loading...