Наметка за невидливост – конечно станува реалност

Loading...

Деновите кога наметките за невидливост беа заробени во светот на “Harry Potter” наскоро ќе бидат минато. Физичарите од Duke University објавија оваа недела дека успеале да направат предмет “совршено невидлив”. 

Обидите да се создаде ваква наметка за прв пат започнаа во 2006 година, кога David Smith (кој учествуваше и ова оваа студија) и неговите колеги развија теорија за “трансформациона оптика”. Теоријата се базира на емитување на електромагнетни полиња околу предметите, кои би го направиле истиот невидлив. 

Ова е прв пат да се достигне потполна невидливост, а успехот се должи на идејата на Nathan Landy во проектот да се употребат т.н. метаматеријали. Ова се материјали кои ја прекшуваат светлината и електромагнетната радијација околу нив. 

 

Ви препорачуваме да ги погледнете и следните статии:

 

Јапонска компанија произведе гаќички кои ги апсорбираат мирисите

Вонземјани полнат гориво на сонцето?!

Иднината е во очите-заборавете на далечинскиот управувач

loading...
Loading...