Колку PSY заработи од Гангнам Стајл?

Loading...

Гангнам Стајл во рекордно време стана најлајкувана, па за брзо време и најгледана песна на Јутуб. Песната досега ја прегледале повеќе од 909 милиони пати, а PSY на својот канал има повеќе од 1.4 милијарди прегледи. Што мислите, колку успеа да заработи од тоа?

Гангнам Стајл сензацијата ја тресе целата планета, а Park Jae-Sang, многу познат по името PSY стана главна атракција. Како се ближи крајот на годината, медиумите прават листа колку заработи во изминатите 12 месеци. Песната на PSY досега според расположливите податоци заработи околу 8 милиона долари, што е малку ако се спореди со популарноста на песната.

Гангнам Стајл преку сервисот iTunes по цена од 1.29$ се продаде досега во повеќе од 2.7 милиони копии во САД, а тоа му донесе 3.4 милиони долари. Меѓутоа, иако во родната Кореа PSY доживеа песната да му биде преземена 3.6 милиони пати и емитувана над 40 милиони пати, поради сервисот кој нуди “Се што можете да земете“ за месечна предплата помала од 10’, неговите приходи од преземањата во кореа се околу 61.000 долари“ пишува во соопштението на агенцијата која го спроведе истражувањето.

50.000 долари заработи од продажба на 102.000 ЦД-а со песната на пазарот на Јужна Кореа. Сепак, најголемиот дел од парите PSY ги доби од ТВ реклами, кои му донесоа дури 4.6 милиони долари…

loading...