Ни Турција нема да учествува на Евросонг 2013

Loading...

Република Турција соопшти дека нема да учествува на 58. музички натпревар Евросонг 2013 година, кое ќе биде одржано во шведскиот град Малме, јави Anadolu.

Како што е соопштено од Радио-телевизија Турција (TRT), привилегираните земји Велика Британија, Германија, Франција, Шпанија и Италија, по минатогодишната промена на правилата според кои влијанието од телефонското гласање на финалниот резултат е намалено за 50 отсто, а зголемено е влијанието на жирито, постојаните членки, покрај тоа што не го поминуваат полуфиналето, директно одат во финале, имаат повластена улога во финалната вечер.

 

 

Според Турција, таквиот пристап на натпреварувањето е неправедно кон останатите учесници.
На одлуката да не се учествува на Евросонг на турција влијаеле и одлуките на некои други земји кои се откажаа од финансиски причини.
Пред Турција, и БиХ, Грција, Полска, Португалија и Словачка, исто така се откажаа од учеството.
Се очекува уште неколку земји да се откажат поради финансиската криза.

Макфакс

loading...